Calculating Net Present Value? Please Help!!!?

Hello there. I’ve been stuck on this corporate finance problem for over an hour now! No matter what I try, the answer is wrong! Can someone please tell me what I am doing wrong?? Here it is:
A new furnace will cost $45,000 to install and will require ongoing maintenance expenditures of $1,400 a year.
It will reduce consumption of heating oil by 4,200 gallons per year.
Heating oil this year will cost $2 a gallon; the price per gallon is expected to increase by $0.50 a year for the next 3 years and then to stabilize for the foreseeable future.
Furnace will last 20 years, at which point it will need to be replaced and will have no salvage value. The discount rate is 12%. What is the Net Present Value of the investment?
Tried to make it easier to read but anyway. NVP = Present Value – Required Investment
So what I did was find the price of 4,200 gallons of oil for each year because that is how much cash flow will increase.
Year 1: $2 *4,200 gallons = $8,400
Year 2: $2.50 *4,200 gallons = $10,500
Year 3: $ 3.00 * 4,200 gallons = $12,600
Year’s 4 through 20: $3.50 * 4,200 gallons = $14,700
Then I got the present value of the first 3 years by diving the cash flows by (1+r) or (1.12) to the 1st power, 2nd power, and 3rd power. Since the next 17 years have equal cash flows, I used an annuity formula.
So I added the two PV answers and then subtracted the initial investment cost of $45,000. The answer I got was $74,040.30 which is apparently wrong.
Can some corporate finance wiz with a kind heart please help me out? 🙂

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Powered by WordPress | Designed by: free css template | Thanks to hostgator coupon and web hosting reviews